torsdag 5 september 2024

Ett besök hos Abdullah.

 På facebook finns en tomatodlare som verkligen är en expert. Har följt honom ett tag, han föreläste på amatörscenen på trädgårdsmässan, riktigt trevlig att lyssna på, och han delade villigt med sig av sin kunskap.  Han hade öppen trädgård för någon vecka sedan,  då hade vi inte möjlighet att besöka hans kolonilott. Det var lång kö av intresserade besökare.  Nu skrev han i veckan att man kunde besöka honom onsdag-lördag några timmar på förmiddagen denna vecka. Då tänkte vi att vi ville ta chansen. Vi hade tur för idag var det ingen kö, men några till personer som också ville uppleva hans odlingar.

Solen hade inte gått upp då vi började vår resa till Stockholm, det var disigt och lite dimmigt.  En trolsk stämning.  Tacksam att dottern är en duktig chaufför, det är inte lätt att navigera i tät morgontrafik, men hon hittade galant och vi kunde parkera bilen vid Södersjukhuset. 

Strax under Södersjukhuset ligger en sluttning mot vattnet, och en hel del kolonilotter med söta små stugor och planteringar och odlingar.   Södra Årstalundens koloniområde ligger på Rackarbacken vid Årstaviken, Södermalm.

Tomterna sluttar och det är en hel del trappsteg för att komma ner till koloniområdet , eller tvärtom om man skall ta sig upp igen. Puh det var 27 grader varmt, så vädret kan vi inte klaga på. 

Vi hade beräknat tiden perfekt, vi skulle kunna besöka Abdullah från klockan nio.  Så vi gick en promenad och tittade på de fina stugorna innan vi tog oss till hans koloniområde.

Och så hittade vi hans öppna grind till kolonilotten. En stor tomt med blommor och planteringar.

Och hans fantastiska tomatodlingar. De är som stora träd, med fyra till fem tomatplantor vid varje påle.
Det är som att komma till en tomatskog. Vi pratade tomatodling och bytte tomatfrön.  Han har blivit en riktig kändis. 

Kolonilotten som han odlar på, var ingen bra lott från början. Det är ingen som kan odla där, fick han veta när han ville hyra platsen.  Han har rensat sten och trädrötter, två fulla lastbilsflak. Han har verkligen fått jobba för att kunna odla.  Nu odlar han ca 500 kg tomater per säsong. 

Här är en artikel om honom från förra året.

www.aftonbladet.se/svenskahjaltar/a/WRORvd/odla-tomater-sodermalm-halvt-ton-500-kilo-abdullah-almassri

När vi kände oss klara hos Abdullah åkte vi vidare till Fjärilshuset Haga Ocean, och Slottsträdgården Ulriksdal. Men det får bli en annan berättelse.

Ha en trevlig helg!

Marika


27 kommentarer:

  1. Hej Marika!
    Det låter som Ni hade en trevlig dag du och din dotter och så mycket tomater han hade den Ni besökte och vilket arbete som han har fått lägga ner.Det är så mysigt att titta in i dessa koloniträdgårdar det brukar vara olika fina växter och även en del odlingar.Ha det gott/Margareta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Margareta!
      Ja, det var en riktigt trevlig dag. Det var skoj att se Abdullahs odlingar och det blev en fin fortsättning med Fjärilshuset och Ulriksdals trädgård. Lite inköp av växter och lunch där, innan vi åkte hem igen. Vädret var helt fantastiskt och det fortsätter idag.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  2. Hej Marika!
    Så flotte kolonihager du viser bilder av. De er jo så velstelte og fine. Det er virkelig imponerende tomatdyrking! Sånne tomatplanter har jeg aldri sett. Han må være utrolig dyktig til å dyrke tomater.
    Ha det godt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit!
      Kloniområden brukar vara fina att gå omkring och titta på. Här var inte stugor på alla, men de små stugorna är fina. Fina odlingar och vackra blommor. Abdullah är nog en tomatexpert, han verkar duktig och kunnig på det han gör. Han odlar annat också men det är hans tomatpålar som har väckt folks intresse. De ger så stor skörd. Vi bytte lite frön, skall bli spännande att odla hans tomatfrön i vår.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  3. Hej Marika!
    Men så roligt att du har besökt Abdullah. Jag har en bekant som har en kolonilott vid Södra Årstalunden och han har berättat om Abdullah och hans tomater. Och så har jag sett flera reportage om honom. Det är intressant just att han har pålar med tomatplantor omkring. Som en skog, precis som du skriver.
    Fina bilder du tagit från kolonilotterna och stugorna också. Det är fint där med utsikt över vattnet.
    Roligt med fröbyte. Då får du se hur hans tomatfröer tar sig hos dig nästa år.

    Trevlig helg!
    Kram Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anita!
      Ja det var riktigt trevligt, vi kunde inte åka då han hade öppen trädgård. Men vad glada vi blev då han skrev att han skulle vara där mellan 9-11 onsdag till söndag, fall att någon ville hälsa på. Det var långt att åka bara för att titta på hans kolonilott men vi kombinerade det med annat, så det blev en riktigt bra dag. Kolonilotterna ligger fantastiskt fint intill Årstaviken.
      Trevlig helg!
      Kram Marika

      Radera
  4. Aivan uskomaton tomaattiviljelmä. Kiitos, että sain edes kuvista ihailla noin epätodellista näkyä.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei Anna!
      Eikö olekin, aivan uskomaton. Olen seurannut Abdullahn facebook tiliä jonkin aikaa ja myös tavannut hänet puutarhamessuilla Tukholmassa. Hän jakaa mielellään omia kokemuksia tomaatin viljelemisestä.
      Terveisin Marika

      Radera
  5. Hej Marika,
    Wat een geluk dat je dit paradijsje van Abdullah nog kon bezoeken. Het ziet er prachtig en indrukwekkend uit. Geweldig die tomatenplanten. De volkstuinen liggen daar ook prachtig.
    Fijn weekend, lieve groet Willy

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi Willy!
      Yes I´m happy that we got the chance to visit Abdullah and his garden. It was very impressive. I got to listen to Abdullah at the garden fair last spring, and he is very willing to share his knowledge. The small gardens are very nice and the allotment is on a beautiful place near the see.
      Fijn weekend, lieve groet Marika

      Radera
  6. Det er altid dejligt at få inspiration fra en rigtig nørd. Sikke en passion de har!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Sydney!
      Ja han kan odla tomater, och delar gärna med sig av sina erfarenheter. Han gör lite tvärtemot vad man brukar göra. Och det lyckas bra.
      Hälsningar Marika

      Radera
  7. Jeg har aldrig set noget lignende som Abdullahs tomatparadis. Det er helt utroligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marie!
      Visst är det helt otroligt, men det är hans passion att odla tomater, och det gör han bra. Han är också generös med att ge råd till andra.
      Hälsningar Marika

      Radera
  8. Jeg har aldrig set noget lignende som Abdullahs tomatparadis. Det er ganske utroligt.

    SvaraRadera
  9. Vilket härligt koloniområde.
    Vilka tomatodlingar! Helt fantastisk, väl värt ett besök.
    Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lena!
      Ja det var riktigt fint att gå omkring och titta på kolonilotterna, och Abdullahs tomatodling är helt unikt.
      Trevlig helg!
      Marika

      Radera
  10. Wow! Vilken tomatodling! Imponerande!
    Kram från Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Titti!
      Visst är det, helt otroligt. Han är en riktig tomaodlarexpert.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  11. Hvor ser det hyggeligt ud ved kolonihaverne med fine små træhuse, malede stakitter og en rigdom af blomster.
    Det ser fantastisk ud i Abdullahs "tomatskov". Det må også have været sjovt at møde ham og få gode råd og frø med hjem.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Elna!
      Javisst är det fint, och området ligger så fint vid vattnet. Det är trevligt med kolonilotter i en storstad. Känns som att man är på landet. Abdullahs tomatodlingar är helt otroliga, man kan knappt tro att det är sant. Det är alltid trevligt att möta någon med ett brinnande intresse.
      Hälsningar Marika

      Radera
  12. Oi mikä ilo oli varmasti vierailla tällaisen gurun tilalla .

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei Nila!
      Oli tosi kiinnostavaa saada jutella ja katsoa hänen tomaatti kasvimaata.
      Terveisin Marika

      Radera
  13. Wow, vilken tomatodlare! I det området har man gått som barn, tonåring och ung tjej men det var 50 år sen sista gången ungefär och då såg det inte ut så där!
    KRAM-Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Susie!
      Ja det är han verkligen, en riktig tomatodlare. Det förändras väldigt mycket , känns likadant då jag ser förändringar i Helsingfors. Det händer massor.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  14. Wow! For en tomatavling! Kolonihager er noe helt spesielt, og denne ser ut til å ha en fantastisk beliggenhet, God helg!
    /Irene

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Irene!
      Ja det kan man säga, har inte sett en sådan fin skörd förut. Abdullah är expert på tomater. Koloniträdgården ligger väldigt fint vid vattnet, det känns inte att man är i en storstad. Så lugnt och fint .
      Trevlig helg /Marika

      Radera