fredag 13 september 2024

Slottsträdgården Ulriksdal.

 Efter besöket på kolonilotten i Stockholm hade vi siktet inställt på Fjärilshuset Haga Ocean och Slottsträdgården Ulriksdal.  Det fanns inte så många sorters fjärilar som ville visa upp sig, men det var inte bara fjärilar, det fanns fiskar, och giftiga små grodor.  Dem har jag sett förr i Morden i Midsomer.  Tur att de var bakom glas.   

Det var riktigt skönt att gå omkring där inne, det var en fuktig tropisk känsla.  Bilden till höger är en Ugglefjäril, och det kan man se, likheten till uggla är slående. Ögat mitt på vingen och lurviga pälsliknande vingar.  Det fanns en hel del att titta på  t.o.m  uppstoppade hajar och svärdfiskar.  Men nu hade vi hunnit bli lite hungriga och bestämde oss för att äta lunch på Slottsträdgården.

Det var fler som tänkt det, så vi gick omkring och tittade på allt fint  en stund innan det blev lunch. Det var fint upplagt och lockade till köp.  Många härliga växter som jag gärna hade tagit med hem. 

Härliga höstfärger, med den fina Rudbeckian. 

Alldeles ljuvliga Hortensior,  de hade gärna fått flytta hem till mig allihopa.

Och alla fina Solhattar, men de fick bli kvar, har nästan lovat mig själv att inte köpa några fler, för de blir inte långvariga hos mig. 

En härlig klematis. 

En kul grej, var självplock av blommor och grönsaker.  Låna korg och kniv, plocka, putsa och väg. 

Det fanns så mycket fint att titta på, Julstjärnor som skall växa till sig till Advent och Jul. Cyklamen och en massa andra växter i växthuset.

Stora fina krukor med växter, tråkigt att det är så långt borta, det blir inga spontana besök.

Härliga krukor. 

En mörklila Flox , en Orkidée och några andra inomhus växter, följde med hem.  Det var ett trevligt besök och lunch åt vi när den värsta lunchrusningen hade lagt sig. 

Det var en riktigt trevlig tripp till Stockholm.

Ha en trevlig helg!
Marika

17 kommentarer:

  1. Hej Marika!
    Så mye fint det var å se på der. Uglesommerfuglen har jeg aldri sett før. Det var flotte solhatter de hadde der, og det er litt av et løfte du har gitt seg selv. Jeg hadde nok kjøpt noen av de. Flotte bilder!
    God helg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit!
      Ja det var det, och allt såg så välordnat ut. Har inte sett Ugglefjärilar heller förut, de såg riktigt skojiga ut. Det fanns många fina, men de ville inte bli fotograferade. Det var svårt att inte köpa solhattar, men jag har börjat så själv. Det är så tråkigt att de inte överlever. Tack!
      Trevlig helg!
      Marika

      Radera
  2. Vilka fina bilder du tog! Det gäller att njuta nu medans tid är! Ha de!/Majsan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Maria!
      Tack! Ja det blir en fin solig dag idag, skall bli skönt att fixa i trädgården.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  3. Et skønt sted med mange fristelser 😊

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marie!
      Ja det var det verkligen, där fanns det mycket fina växter och annat.
      Hälsningar Marika

      Radera
  4. Svar
    1. Hei Anna!
      Oli tosiaan, oikein hieno kauppapuutarha. Sieltä löytyy vaikka mitä.
      Terveisin Marika

      Radera
  5. Det ser ud til at være sted, hvor man kan bruge rigtig mange penge ;-)
    Jeg ville gerne have haft nogle af de fine lerkrukker.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Elna!
      Ja det var ett riktigt trevligt ställe, med massor av fina växter och tillbehör, Krukorna var riktigt fina.
      Hälsningar Marika

      Radera
  6. Hej Marika!
    Vilken härlig dag ni fick. Ugglefjärilen var rolig, ser verkligen ut som en uggla. Och så besöket i slottsträdgården Ulriksdal. Alldeles för länge sedan jag var där. Det finns så mycket fint där och så mycket inspiration att hämta. Förstår att du ville ha nästan allt :)

    Önskar dig en fin helg!
    Kram Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anita!
      Ja det blev en riktigt trevlig dag, med besöket hos Abdullah och Fjärilshuset som vi inte besökt tidigare, bara åkt förbi ett antal gånger då vi skulle till Värtahamnen. Ulriksdal är så fint och det finns så mycket att titta på och handla om man vill det. Allt såg så välordnat och fint ut.
      Tack detsamma , ha en riktigt fin helg /Kram Marika

      Radera
  7. Oj, så mycket fint det fanns där, dit skulle jag gärna åka igen, det är några år sen nu. Solhattar har jag också gett upp, har köpt flera fina men de överlever inte hos mig tyvärr. Självplock av blommor är trevligt, det har vi på ett par ställen på Gotland också.
    Ha en skön helg!
    Gunilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Gunilla!
      Ja det fanns allt man behöver och lite till. Jag gillar verkligen Solhattar men det är så tråkigt att de försvinner så fort, så det känns onödigt att köpa, så jag sår varje år några. Tyckte idén att plocka både blommor och grönsaker var kul. Det blir inte färskare än så, och alla har inte möjlighet att odla själv.
      Ha en skön helg du med!
      Marika

      Radera
  8. Hej Marika,
    Wat een prachtige dag in Stockholm. En alle planten zien er nog zo mooi uit. Fijn dat je toch nog een aantal planten hebt gekocht. Leuk ook het bezoek aan de vlindertuin.
    Fijne week, lieve groet Willy

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi Willy!
      Yes it was a lovely day , with summerfeeling. We got to see Abdullahs tomato garden, the Butterfly house and Ulriksdals lovely garden center. A nice trip to Stockholm. Have a nice week!
      Lieve groet Marika

      Radera
  9. Hej Marika!
    Så mycket fint som du har varit och tittat på. Till fjärilshuset har jag varit en gång och vi fick se en del otroligt vackra fjärilar och jag minns även fukten där inne som du säger lite tropisk känsla.Det är alltid lika härligt att åka i väg och se på en del vackra växter hos någon annan man blir alltid inspirerad.Ha det gott/Margareta

    SvaraRadera