fredag 16 juli 2021

Färgsprakande Juli.

 Vad har jag för färger på mina växter i trädgården? Skulle nog svara mycket rosa och vitt. Just nu finns det inte mycket rosa, då pionerna blommat över, men en hel del andra starka färger. Blev en aning överraskad.

Den röda liljan tar plats, det går inte att missa den, minns inte om det var ett medvetet val då jag köpte lökarna på Chelsea Flower Show. Jag har varit lite mer försiktig i mina färgval, så det överraskar mig med en så stark färg. Här får den samsas med vita och rosa liljor.
Har plockat en hel del liljebaggar men de har den goda smaken att inte äta på själva kronbladen, så det märks inte att liljorna har haft besök.
Rött och vitt , Stockrosor, Flox, Praktveronica, Cosmos, Borstnejlika och Morotsblomma.

Stockrosorna, är fina i år, väntar med spänning om någon av de dubbla slår ut i år. Hittills är det bara de enkla som blommar. 
Mina frösådda Zinnia är riktigt fina, de brukar få någon ohyra, men det kanske kom från trädet de stod under. I år har de klarat sig. Den dubbla Cosmosblomman har en mörkare röd färg och den kommer jag att så igen.
I den blåvita rabatten har den fina stora vädden slagit ut, tyvärr hänger den mest längs med marken, Här finns också en mörkblå Veronica, vit Bolltistel och stjärnflocka. Riddarsporrarna finns i andra rabatter.

Här har jag samlat min favoritfärg ,de lila nyanserna, Temynta, Malva, Riddarsporre, Lammöra och Dara Morotsblomman som skiftar i olika färger.  Beroende av vilka blommor som blommar för tillfället, blir färgskalan också skiftande. När dahliorna börjar så blir det ganska starka färger igen.
Just nu är det en strid mot tvestjärtarna, som äter på knopparna.
Vädret har varit riktigt kämpigt, flera dagar i sträck med runt 30 grader, har inte inbjudit till några större projekt i trädgården. Men har hunnit med att hjälpa till hos dottern, plockat hallon här hemma, tagit hand om all rabarber och gjort saft, tagit hand om en stor svampskörd som maken kom hem med. 

Hallonen är så fina och goda i år, härligt att gå ut och plocka lite bär till frukostfilen. Vädret skall bli lite svalare det ser jag fram emot.
Ha en skön helg !  Marika

32 kommentarer:

  1. Hej Marika!

    Så mange flotte farger du har i hagen din! Hvitt og rosa er så fint i sammen. Zinnia har jeg aldri hatt, men hvert år får jeg lyst til å ha de. Så jeg må få sådd de til neste år.
    Ha det godt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit!
      Tack ! Zinnian är tacksam att så, den finns i många färger och jag tycker om den.
      Ha en trevlig helg /Marika

      Radera
  2. Hei Marika! Jeg blir veldig insoirert av bildene dine. Er veldig glad i Zinnia, men får dem ikke alltid til. Klem Anne!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anne!
      Tack! Jag tycker om Zinnia, första året jag sådde dem så fick de någon ohyra och blev riktigt fula, men efter det har det gått bra.
      Ha en trevlig helg /Kram Marika

      Radera
  3. Det er jo bra å overraske seg selv! Eller? Det er jo mye rosa og hvitt her også, men jeg er jo også svak fot burgunder og lilla. Det sniker seg in mer knæsje farger i blant :) Så deilig å gå ut og plukke bær til frokosten. God helg!
    /Irene

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Irene!
      Ja, det är bra att det finns lite andra färger också. Det har kommit in mer ljustlila i en rabatt med mina blålila rosor. Det känns lyxigt att kunna gå ut i trädgården och plocka in både bär och grönsaker.
      Ha en trevlig helg!
      Marika

      Radera
  4. Hej Marika!
    Du bor i en blommande oas ... vilken blomsterprakt. Du verkar alltid ha något som blommar. Och hallon därtill, det vattnas i munnen. Här har vi ätit jordgubbar men nu är dom slut, någon enstaka kvar som hamnar i munnen direkt.
    Undrar om du märkt samma sak som jag med stjärnflockorna i år ... att dom inte fått angripna blad som dom brukar. Tror det är första året som dom inte fått det hos mig. Jag brukar alltid få klippa ner dom så dom får börja om men inte i år.
    Igår var det en riktigt skön dag. Vi grillade faktiskt för första gången den här sommaren och det blev jättegott. Idag ska det återigen bli 30 grader men sedan kommer lite svalare luft in. Det ska bli otroligt skönt.
    Ha en fin helg!

    Kram Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anita!
      Tusen tack !
      Hade ett hav av stjärnflocka för några år sedan i en och samma rabatt. Jag rensade och rensade och tror att jag tog bort lite för mycket, för nu i år är de så fina. En orsak var att bladen såg fula och angripna ut, men precis som du säger så är de inte det i år. Annars samlar jag på mig dem i olika färg så fort jag får syn på dem på någon plantskola. Planterar ut dem på olika ställen så ser det inte lika fult ut ifall det skulle hända igen, för blommorna är så vackra.
      Hallonen är riktigt fina i år och söta och goda, känns lyxigt att gå ut och plocka. Jordgubbarna ger ingen stor skörd, men så har jag bara en pallkrage med plantor. Förnyade några i år, men fick reda på att jag borde ha bytt odlingsplats också. Ser fram emot lite svalare väder.
      Trevlig helg!
      Kram, Marika

      Radera
  5. Her i sommerheden er det næsten afkølende at se på dine blomster i alle mulige kølige farver. De lader ikke til at lide under varmen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marie!
      Ja, växterna verkar trivas bra och lider inte av värmen, själv önskar jag lite svalare, men det ser ut att bli en riktigt varm dag igen.
      Trevlig helg!
      Marika

      Radera
  6. Ja, som dansker kan man jo bare blive glad for alle dine rød/hvide farver:) - men jeg synes alle dine collager er super flotte!
    Tænk at du er så flittig med saft og svampe i denne varme! Her gider vi ikke engang at lave varm mad...

    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulla!
      Ja det blev mycket rött och vitt. Tack så mycket! Jag har en Saftmaja som sköter sig själv, mycket praktisk att göra saft med. Svampen kan inte vänta, så en hel del är nerfrysta. Det blev inte varm mat här heller, det blev räkor på en lite svalare altan framåt kvällen.
      Ha en trevlig helg /Hälsningar Marika

      Radera
  7. Du har så fina färgkombinationer i dina planteringar! Och färgerna du gillar är favoriter här också. Jag brukar så zinnia - de är ju lätta - men i år tror jag att möss eller någon annan hågad åt upp fröna efter att jag satt sådderna i växthuset. Tror jag satte ut en endaste planta. Det var trist men jag gör nya försök nästa år :) För det är de värda.

    Kram, Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Carina!
      Tack för det! De lila tonerna är så fina, temyntan en ganska ny bekantskap, men den vill jag ha flera av. Tråkigt med din zinniasådd, jag gillar dem just för att de är lätta att så. Den blir nog återkommande hos mig.
      Trevlig helg /Kram Marika

      Radera
  8. Zinnia är en färgglad favorit! Åkervindan har tagit över hallonlandet så inga hallon blev det heller...dags att göra om och göra rätt till nästa år!
    Värmen är helt galen här på ön, jag smälter snart bort!!!
    Kram Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Titti!
      Zinnian är riktigt trevlig, det blir färgglatt och de blommar ett tag. Hallon är så gott och i år är våra extra fina. Jag håller med, det är otroligt varmt, nu på kvällen är det svalare ute men då är det varmt inomhus i stället.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  9. Så vackra liljor och stockrosor m m, en fröjd för ögat!
    Samma temperatur som här i södra Spanien.
    Ta det lugnt i hettan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lena!
      Tack, ja det blommar fint nu. Idag är det en aning svalare väder och det är riktigt skönt.
      Ha det bra /Marika

      Radera
  10. Så mange fine farger du har i hagen din. Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ingeborg!
      Tack så mycket, och snart börjar dahliorna slå ut, då blir det fler färger.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  11. Hej Marika!
    Vilka fina färger du har i din trädgård många av dem är också mina favoriter.Blommande Stockrosor är verkligen en vacker ögonfröjd.Även dina Liljor är beundransvärda.Ha det gott/Margareta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Margareta!
      Tack så mycket! Stockrosor gillar jag och har jag sått en hel del nya färger som borde blomma i år. En ny ljusgul har slagit ut men ingen av de dubbla. Liljorna börjar redan se överblommade ut. Tror värmen tagit knäcken på dem.
      Det var lite svalare idag, ganska skönt.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  12. For en utrolig flott hage du har. Nydelige blomster.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lillian!
      Tusen tack, det var snällt.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  13. Rött, vitt, rosa och blått - jag tror minsann att vi har samma färger i våra trädgårdar! Gillar dina mörka liljor, de är verkligen något extra! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anni!
      Det är fina färger. Liljorna har blommat fint men de gillar inte hättan. De har redan börjat tappa sina kronblad.
      Ha det gott /Kram, Marika

      Radera
  14. Sinulla on kauniita värejä puutarhassasi ja salkoruusut on aivan ihania. Liljoja minulla ei ole yhtään mutta kauniita ovat. Vadelmia minäkin olen poiminut on syöty jokapäivä ja myös laitettu pakkaseen. Sienessä emme ole vielä käyneet mutta kuivattuna ja pakkasessa on vielä.
    Mukavaa loppuviikkoa ❤

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Nila!
      Kiitos paljon. Olen kylvänyt siemeniä salkoruusuihin joissa on moninkertaiset terälehdet. Ei niitä ole näkynyt vielä, toivottavasti vielä kukkii. Niin ihanaa kun saa poimia vadelmia aamuviiliin. Ne ovat oikein hyvänmakuisia ja hienot tänä vuonna.
      Hyvää loppuviikkoa sinulle /Marika

      Radera
  15. Jeg har aldri prøvd fylte stokkroser fordi jeg er redd de vil råtne i alt regnet hos meg. Men jeg tar kanskje feil.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Martin!
      Jag har bara haft enkla än så länge men hoppas att de dubbla jag sådde skall blomma i år. Har ingen erfarenhet av dem, om det regnar mycket och är väldigt fuktigt kanske de inte trivs.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  16. Hej Marika,

    Så mycket fin blomning och massor av härliga "cottage-garden"-växter i alla färger en del rosa finns ju i alla fall. Slår mig att jag tog stockrosfrön förra året som aldrig kom i jorden, kanske ska leta fram dem nu för sådd om regnet kommer.
    Värmen de senaste veckorna har verkligen varit lamslående och man orkar bara göra saker på mornarna och kvällarna. Försöker påminna mig om att det är härlig för alla semesterfirare istället för att önska mig (regn-)moln.

    Ha en fin helg. Ulrika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulrika!
      Tack så mycket, ja växterna trivs och blommar fint. Det går lite för fort över bara i värmen. Skönt att dahliorna börjar så smått komma igång. Värmen är riktigt jobbig men jag söker mig till skuggan och är inte så aktiv mitt på dagen, då det är som varmast. Kvällarna är riktigt sköna. Det får gärna regna på nätterna men det var ett tag sedan.
      Ha det gott /Marika

      Radera