lördag 11 september 2021

En september dag.

 Växthuset är tömt från nästan alla tomatplantor, några som har många tomater kvar har fått stå kvar. Växthuset är tvättat på insidan, har satt upp det lilla plastväxthuset, som förberedelse för växter som skall få övervintra där. Håller på och flyttar på hyllor och bord för att få en bra arbetsplats därinne. 

Håller på att rensa lökar som skall ner i jorden igen när dahliorna har blommat klart. Den fina Mårbacka pelargonen får stå inne i värmen. Den flög omkring i senaste blåsvädret och en hel del grenar gick av.  Testar att ta sticklingar på tomatplantor som jag slängt ut.

Har många tomater som får mogna, och en hel del kvar på tomatplantorna som står ute. En hel samling av Amaryllis står på en hylla, tror inte att de kommer att blomma, men man vet aldrig, de flesta lever och har gröna bladknoppar. Sahara har bytt färgton, riktigt fin.
I rabatterna är det riktigt färggrant. Alunroten i många härliga nyanser och Malva och borstnejlika som fortsätter att blomma.
Kaprifolen blir finare för varje dag som går. Doften är ljuvlig. Stjärnflockan är finare nu än i somras då det var så varmt. En liten klematis har blivit invävd i spindelns nät.
Har några Malva, den första i vänstra hörnet blommar väldigt sent, luktärterna har också börjat blomma lite sent, men de ser ut att må bra. De jag hade i en ampel trivdes inte, så de har fått bilda frön. Den lila Malvan blommar också fint nu. Längst till höger en överraskning, köpte en Buddleja förra året. Den har sett helt torr ut, och så plötsligt har den en knopp och blommar nu. 
Överallt tittar kärleksörten fram, den ser ut att trivas var än den är. Den lilla busken i mitten raden är en syren, Syringa Patula Miss Kim, visste inte att bladen blir röda till hösten. Det var en glad överraskning.
Dahliorna är än så länge riktigt fina, glad för det.  Här är en mörkbladig som inte slagit ut ännu, hoppas få se den i blom. Nu har vi haft några gråa dagar med lite regn.
Fortsätter att länka till TrädgårdsFägring, eftersom länken är öppen.

Ha det gott !
Marika


28 kommentarer:

 1. Hej Marika!
  Du har så mye fint som blomstrer hos deg nå. Dine dahlia er utrolig flotte. Alunrot er også så fine. Jeg liker spesielt godt de med mørke blader.
  Ha en fin helg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit!
   Tack, visst finns det en hel del som blommar fortfarande. Alunroten är riktigt fina, de har blommat fint och ser välmående ut. De mörkbladiga är också mina favoriter. Hoppas att dahliorna får blomma ett tag till.
   Ha det fint /Marika

   Radera
 2. Ja snart är det hög tid att städa ur växthuset och kasta tomatplantor här också. Hösten är på ingång. Vilka härliga dahlior du har! Hoppas jag lyckas bättre nästa år :) Kram från Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Titti!
   Jag har kvar en hel del krukor med tomater utomhus och några i växthuset. Borde kanske plocka tomaterna innan det blir frost. Tack, dahliorna är riktigt fina nu, har några som inte slagit ut ännu, får se om de hinner göra det.
   Ha det gott /Kram Marika

   Radera
 3. Er det virkelig allerede blevet tid at rydde drivhuset? Sommeren har jo fløjet afsted. Dine dahlier står stadigvæk fint, og dine heuchera danner både bunddække og giver farve.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marie!
   Ja det var lite tidigt men nu var det dags att få rensat ut dem. Visst har det gått fort, nu är det höst. Tack, är riktigt nöjd med dahliorna, har några som inte blommat, men de flesta har gjort det riktigt fint. Heuchera är en härlig växt, både vacker och trivs lite var som helst.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 4. Det låter som en härlig september med sysslor och plock i lagom tempo. Jag känner mig mest lite överväldigad just nu. Jag är lite förvånad över dahliorna i år. Somliga som brukar blomma rätt tidigt har knoppar som din röda. Andra som kanske varit lite sena har blommat rejält länge. Så kort sagt en lite konstig dahliasäsong. Men gott om blommor har jag ändå :)

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Carina!
   Vi har varit ank och husvakter i sexton dagar så nu tar vi det lugnt hemma. Har passat på att fixa lite hos dottern samtidigt, i växthus och trädgård. Mina dahlior såg luggslitna ut först, men tog fram min såpablandning och satte kaffesump i jorden runt plantorna. De har faktiskt varit riktigt fina. Tre är planterade ifrån de andra, och den platsen blev nog kanske lite för skuggig, det är bara en som blommar.
   Ha det gott /Kram Marika

   Radera
 5. Hej Marika!
  Det doftar både höst och skördetid om ditt inlägg. Samtidigt finns det pastellfärger på kvarvarande blommor. En lugn och skön tid tycker jag. Bra att dahliorna fortfarande klarat sig. Vi hade faktiskt minus en natt i förra veckan men ingen markfrost. Bra det för i vårt centrum finns planteringar med enorma hibiskusar.
  Spännande att pröva med tomatskott. Det ska jag också göra på en favorittomat som inte går att köpa längre. Dessutom ska jag ta fröer. Och nu är det dags att gå och göra lunch.
  Önskar dig en fin söndag och kommande vecka!

  Kram Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anita!
   Det är riktigt skönt nu, trots att vi haft regn i helgen. Ja dahliorna är fina fortfarande men det behövs bara lite köldgrader så är det över. Njuter av dem så länge det går.
   Har tagit frön från ina tomater, men tänkte att det kunde vara skoj att prova med skott. Vet inte om de kommer att trivas här inne, men då har jag provat.
   Ha det gott /Kram Marika

   Radera
 6. Hej Marika
  Du laver de dejligste collager og har så mange skønne blomster i din have stadigvæk. Her hos mig er der ikke mange blomster tilbage - mest hjulkroner, tallerkensmækker og roser.
  Ønsker dig en fin søndag, mange hilsner fra Gitte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Gitte!
   Tack så mycket, vill ha med så många bilder, och det får jag med collagen. Det finns lite som blommar fortfarande men snart är det över.
   Ha det fint /Hälsningar Marika

   Radera
 7. Hei Marika!
  Du har så mye fint. Dahlia er en av favorittene her også. Det er godt å gjøre klart til andre tider. Forandringer er godt! Ha det godt! Klem Anne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anne!
   Tack, dahliorna är fina, skulle gärna få blomma hela året. Tomaterna såg klara ut, så det var skönt att få städa ut dem. Nu har jag plats att göra annat i växthuset.
   Ha det gott /Kram Marika

   Radera
 8. Det var tidligt at rydde væksthuset - men det bliver jo den tid snart likevel. Vi venter noget tid.
  Du har mange skønne blomster stadig - Dahlia og heuchera er så skønne.
  Ha det godt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulla!
   Ja det känns tidigt men tomatplantorna var klara för i år. Det finns en hel del kvar ute. Känns skönt att få städat och ordnat där inne. Nu kan jag sitta och pyssla med annat där.
   Tack, ja dahliorna är fina och Heuchera är en favorit, de finns i så många färger och varianter.
   Ha det gott /Hälsningar Marika

   Radera
 9. Ja, det er fortsatt litt arbeid igjen i hagen her også, men tomatene får foreløpig lov å stå litt lenger i drivhuset. Jeg har et par heuchera her også, men de liker seg ikke så godt, forblir små og skrantne. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ingeborg!
   Tomaterna hade gjort sitt i växthuset, men har kvar en del som inte har mognat ute i trädgården. Det har varit ett riktigt bra tomatår med stor skörd. Så synd om dina heuchera, de ser ut att trivas riktigt bra här.
   Ha det gott /Hälsningar Marika

   Radera
 10. Hej Marika!
  Så fina Dahlior du har det är så roligt när det blommar fint på hösten.Det är med lite vemod man städar ur växthuset.Det är så trevligt med buskar och träd som får en fin färg på hösten.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Margareta!
   Tack, de är riktigt fina, hoppas att få njuta av dem ett tag till. Idag har vi ett fantastiskt väder. Igår störtregnade det så flera blommor gick av, men de fick komma in i vasen i stället. Det blev tidigt med växthuset, men tomaterna var klara så då passade jag på att slänga ut dem.
   Ha det fint /Marika

   Radera
 11. Sempre bellissimo il tuo giardino! Interessante che stai già preparando tutto per la stagione fredda che qui è ancora lontana.

  Un caro saluto :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ciao Gabriel!
   Grazie mille! I know it is a bit early to clean the greenhouse, but the tomatoes were ready to be cleaned out. I wanted to have a big table in the greenhouse so I can work there when it is raining. I hope the cold weather does not come yet. In case of that I´m prepared. We have had some rainy days but today was perfect, warm and sunny.
   Un caro saluto /Marika

   Radera
 12. Det er en af de smukke septemberdage, du har været rundt med kameraet. Der er fortsat meget i din have, som blomstrer. Dine Malva er så fine. Dahliaen med de mørke blade skulle gerne nå at springe ud, vi håber, frosten lader vente på sig.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Elna!
   Det var en fin dag och det har varit några till efter det. Malva är en favorit, de trivs bättre nu än på sommaren då det var så varmt. Hoppas att dahlian får slå ut innan frosten kommer, och det tror jag nog.
   Ha det gott /Hälsningar Marika

   Radera
 13. Du er så flittig Marika, og ved at være godt forberedt til vinteren i drivhuset. Dejligt du har fået lidt regn til de mange blomster! Man bliver så glad når der kommer fine høstfarver på buske som syren. Det har jeg aldrig set.
  Det har ellers været en smuk september indtil nu og edderkopperne er fede af alle de insekter de fanger.

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulla!
   Tyckte det var lika bra att få rensat ut mina tomater som inte skulle ge fler, det har varit ett fantastiskt år med fin skörd. Trodde jag fått fel buske när den fick den mörka färgen, men läste på och då är det helt som det skall. En bonus. Vi har haft några fina dagar nu, efter regniga dagar.
   Det är som det skall vara.
   Ha det fint /Hälsningar Marika

   Radera
 14. Sinulla on samankaltaisia puuhia meneillään eli valmistautumista talven tuloon. Minulla ei ole kasvihuonetta mutta olen säilönyt satoa ja tehnyt uutta kukkapenkkiä.
  Vielä pitää joitakin siirtoja tehdä. Kauniita on daaliasi upean värisiä. Hyvää loppuviikkoa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hei Nila!
   Tomaatit oli jo antanut niin paljon satoa ja ei enää ollut tulossa uusia, tuntui oikein hyvältä saada ne ulos kasvihuoneesta. Sain sinne työpöydän joten voin askarrella sateisina päivinä. Täällä on myös marjat ja sienet sailötty, tänään ostin uusia kasveja, ne täytyy saada istutettua.
   Oikein hyvää loppuviikkoa sinulle myös /Marika

   Radera