lördag 23 juli 2022

Värmerekord i juli.

 Vi har haft några riktigt varma dagar, nästan 35 grader. I mitt tycke 10 grader för mycket. Varken jag eller växterna mår bra i den temperaturen. Som tur är varade det bara i två dagar. Nu har vi grått och behagligare temperatur.  Igår kom det lite regn, och mullrade men det blev inget åskväder.

Det var skönare inomhus men ute gick det att sitta i skuggan, här i skuggan vid garageväggen trivs också mina sommarblommor bättre i både krukor och balkonglådor. Minipetuniorna och stjärnöga trivs bra.

På altanen intill huset går det inte att sitta överhuvudtaget, trots parasoll. Krukorna behöver vatten flera gånger per dag, och då trivs både zinnia och jätteverbena.


De rosa liljorna slog ut först , nu har de följts efter av vita och röda. Tyvärr är de inte lika rikligt blommande i år som de har varit, under många år. 
Nu har också flera dahlior slagit ut. I år har de klarat sig från tvestjärtsangrepp, och ser välmående ut.


På min dagliga cykeltur passerade jag den här fina rosenrabatten vid järnvägsstationen.  Vackra rosor, hos mig har rosorna nästan blommat klart.  Finns en och annan honungsros kvar.

Ha en trevlig helg! 

Marika




38 kommentarer:

  1. Hej Marika!

    Ja, nesten 35 grader er altfor varmt, men bra at det bare varte i to dager. Ikke noe tordenvær her heller. Dine blomster er så flotte, og du har så mange forskjellige. De lys rosa liljene var veldig fine.

    Ha det godt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit!
      Det var bra att det bara höll i sig i några dagar. Idag är det grått men inget regn. Det klarnar upp nu till kvällen. Tack! de verkar trivas bra. De rosa liljorna tillhör mina favoriter också.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  2. There was one day last week when it rose to 41 degrees in the garden! What lovely colour arrangements in your garden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi Elizabeth!
      I followed the news about it, must have been terrible. I thought just over 30 degrees was more than enough.
      Thank you so much! I enjoy my summerflowers and perennials too.
      Have a nice weekend / Marika

      Radera
  3. Ja i veckan har det varit FÖR varmt! Olidligt hett! Idag är det lite mulet och nu fick vi en liten regnskur, ack så skönt för både natur och djur!
    Kram från Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Titti!
      Vi har också haft mulet och grått idag, det klarnade upp till kvällen, riktigt skönt väder. Den enorma värmen är inget man skulle orka med en längre tid. Dottern skickade en filmsnutt på sina ankor, de var som galna då det kom en rejäl regnskur hos henne igår, de rusade runt som om de dansade en regndans.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  4. Hej Marika, ik denk dat jullie hetzelfde weer hebben gehad als hier. Gelukkig is het nu minder warm. Je bent wel druk geweest met het water geven. De bloemen zijn prachtig. De rozen die je onderweg zag ook. Fijn weekend!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Willy!
      Thankfully it is much cooler now, Yes I had to water the flowers in pots and in beds. The greenhouse is full of tomatoe plants and cucumber, those too need some water. But today it is much better, the temperature is normal again. We have lots of lovely planting around the town.
      Thank you the same to you!
      Fijn weekend! Marika

      Radera
  5. Det er alt for meget med 35 grader! Både for planter og mennesker, men her har vi haft 14 grader hele eftermiddagen, så det var en brat overgang. Du må have haft meget travlt med at vande alle dine flotte krukkeplanter. Det ser bare så godt ud altsammen, og det er et stort arbejde at holde krukkerne friske.
    Godt du fandt skygge bag garagen!

    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulla!
      Ja det hade inte varit skönt om det fortsatt, och vi får vara glada att vi inte hade 41 grader som Elisabeth skrev i sin kommentar. Vi har haft skönt och svalt hela dagen, runt 20 grader. Krukorna torkar ut så snabbt på den varma altanen så de fick mycket vatten. När det är så varmt så är skuggan en skön plats. Hade gärna suttit i en badtunna.
      Ha en trevlig helg /Hälsningar Marika

      Radera
  6. Hei Marika!
    Her har det også vært varmt, men ikke fullt så varm som hos deg .Nydelige farger på dahliaene.. Det er spennende med den enorme variasjonen de gir. Hva er tvestjärtangrep? Det er spennende med blomster som fremdeles ikke har foldet seg ut. Det ser ut til at vi får temperaturer som passer oss og plantene bedre.
    Ha det godt! Klem Anne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anne!
      Nu har vi normalare temperaturer igen, och det är skönt. Tack! visst är dahliorna fina, och så trevligt med alla olika färger och former. Tvestjärt är en insekt som i alla år har ätit på mina dahliablommor och blad. Då jag översätter ordet till norska får jag fram detta ørekyt , på engelska earwig.
      Ja väderprognosen ser bra ut, det blir mer normala temperaturer.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
    2. Hei igjen! Takk! Ørekyt er en fisk på norsk. Fant ut at det er saksedyr. Jeg har ikke sett dem i år, heldigvis. Ha det godt! Klem Anne

      Radera
    3. Hej Anne!
      Det kan bli riktigt roligt om man litar på googles översättning. Nej jag har inte heller sett dem i år, och det är bra. Dahliorna har hållit sig hela.
      Kram Marika

      Radera
  7. Du må have været flittig til at vande krukkerne, for de ser så friske ud. Jeg læste engang, at temperaturen i en krukke i solen kan komme over 50 grader, så det er en hård omgang for planterne.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marie!
      Jag var flitig att vattna dem, men tänkte nog inte att det kunde bli så varmt. Nästa gång skall de få flytta till en skuggig plats.
      Men jag hoppas att vi slipper så varma dagar.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  8. Piękne kwiaty posadziłaś w tym roku Marika! bardzo lubię Twój ogród! Dalie masz cudne i cynie ładnie Ci kwitną. ja swoje posadziłam dość późno więc jeszcze mi nie zakwitły.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi Ludmila!
      Thank you so much. I´m so happy for the Zinnias. My first seedlings froze, so I had to sow again. I´m happy I did.
      The dahlias are nice too.
      Have a nice evening /Marika

      Radera
  9. Så högt som 35 grader tror jag inte vi haft här, men varmt var det i några dagar.
    Njuter av dina vackra blombilder. Vilken blomsterfägring du har och jag är glad att du delar med dig.
    Regn här utanför Göteborg idag.
    Ha det fint!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lena!
      Ja det var alldeles för varmt, men nu är det svalare och skönare. Tack, de ser ut att trivas bra i både krukor och amplar. Vi har också fått några regnskurar.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  10. Indeed, your garden does not seem to have suffered too much from the hot weather! I admire your collection of dahlias, mine is reduced each year a little more and I had trouble with the new bulbs... Have a nice day!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi Gine!
      Thank you, I have watered all the pots several times every day during the heat. My dahlias tend to be more each year, although I try to limit the number of them.
      Have a nice day too /Marika

      Radera
  11. Precioso reportaje de tu jardín, me han gustado mucho todas las fotos. Saludos desde el norte de España.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hola!
      Muchas gracias! Me gusta mi jardin.
      Saludos / Marika

      Radera
  12. Liikaa jos on lämpöä ei ketään voi hyvin. Ruukuissa kukat tarvitsevat paljon vettä.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei Nila!
      Ihan totta, meillä oli kyllä aivan liian lämmintä. Onneksi kesti vain muutaman päivän. Ruukut kuivuu kovin pian auringossa. Jos tulee noin lämmintä, niin paras nostaa ne varjoon.
      Terveisin Marika

      Radera
  13. Så härliga - och många - vackra rosa blommor du har. Är det din favoritfärg i trädgården!?
    KRAM/Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Susie!
      Tack! Ja det är mycket rosa speciellt vid piontid, men också lila skiftningar. De små petuniorna får jag ta vad de har för tillfället på växtgården. I år blev det dethär rosa, lila varianten ihop med stjärnöga. Men jag har andra färger också.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  14. Jösses så mycket vacker blomning du har hos dig nu! Förstår att du vilade i ett svalare läge. Jag såg hur växterna flämtade... När det var som varmast var jag hos en god vän i Lysekil. Att spendera dagen på en klippa är alltid behagligare. Lite svalare, mer vind oftast...

    Kram, Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Carina!
      Tack, ja de trivs, och nu har både humlor och andra insekter hittat till trädgården. Det surrar som bara den, soligt och fint men lite svalare vindar. Det är skönt. Alltid skönast vid vatten och inget går upp mot havet.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  15. Hej Marika!
    Vad det blommar fint hos dig och alla dessa så vackra rosa kulörer.Jag förstår hur du känner när värmen blir för hög den mår man verkligen inte bra av ej heller växterna gör det måttan är bäst men den är smal.Ha det gott/Margareta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Margareta!
      Tack, visst blommar det fint, och fler blommor blir det. De allra varmaste dagarna var det inte kul, riktigt skönt att det har blivit svalare. Ha det gott /Marika

      Radera
  16. Hem Marika!
    Jag vill börja med att tacka för dina fina ord hos mig. Dom värmde!

    Och dina blommor ... det är som en riktig färgexplosion. Så skönt att tvestjärtarna inte angripit dahliorna i år, dom är verkligen magnifika.
    Nu är i varje fall värmeböljan över och det är rätt sköna sommartemperaturer tycker jag och växterna. Lite mer regn skulle dock inte skada.
    Önskar dig en fin helg!
    Kram Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anita!
      Tack! det är tungt att förlora någon som betyder så mycket.

      Ja det blommar riktigt fint, av både perenner, sommarblommor och dahlior. Vi har ett soligt fint väder idag, vädret varierar och det är ganska skönt.
      Ha en fin helg !
      Kram Marika

      Radera
  17. Jeg trenger ikke slik varme, da sitter jeg i skyggen på verandaen og venter på kvelden så en kan gjøre litt igjen. Blir mye vanning også når det er så varmt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lillian!
      Nej det är för varmt. Växterna och jag trivs mycket bättre med lägre temperatur. Det har vi haft nu ett tag, det pendlar mellan lite gråväder och sol, nu har de soliga dagarna kommit tillbaka men betydligt behagligare runt 20 grader.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  18. Visst är det en väldig variation på temperaturerna denna sommar? Igår morse var det t o m kallt! Men ojojoj så mycket vackert du visar! Dahliorna är fantastiska!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anni!
      Ja det är det, vissa kvällar när jag går och stänger växthuset, så är det riktigt kallt. Men idag blir det en fin solig sommardag, skönt att gå ut och det är helt tyst. Bara några humlor som surrar. Tack, det blir fler som slår ut så småningom.
      Ha en härlig dag /Kram Marika

      Radera