fredag 5 augusti 2022

En cykeltur i centrum.

 En härlig julidag tog jag cykeln och styrde den mot centrum för att titta på årets planteringar.  Varje år kommer man på ett nytt tema för planteringar av sommarblommor i parker, på gator och torg. Skulle läsa mig till temat på stora torget, men då var det full bevattning på gång, så jag ville inte bli blöt.

Johannaparken är en skön oas att sitta och njuta en stund, klematisen växer upp i en lyktstolpe.

På flera ställen hänger de fina blomsterkloten, här vid ån med en fontän.


På lilla torget mitt i centrum, som för längesedan var ett busstorg, kändes det som vårliga vindar med alla fina färger och vita björkstammar i krukorna. Blomklotet har fått en  färg som matchar de stora planteringskrukorna.


På Stora Torget var det en helt annan färgskala , hm en roddbåt och parasoll mitt i planteringen. Får nog gå hem och läsa på. Och då förstår jag. Temat i år är De fyra årstiderna.  Visst ser det ut som en strand och vatten.


Det förklarar min känsla av Höst då jag såg de stora blomurnorna på Stora Gatan. Riktigt mustiga höstfärger. 


Nu förstår jag glass strutarna också, de ni fick se i ett tidigare inlägg. Visst representerar de sommar.

Hemma läste jag på kommunens hemsida om planteringarna, och först då förstod jag att jag hade missat några planteringar, och det är vintern. Lägger upp de blå blomkloten från järnvägsstationen och lite blått från Johanna parken.  Får ta en ny cykeltur för att se de riktiga vinterplanteringarna, Det var ett annorlunda upplägg i år.  Men det förklarar min känsla att färgsättningen inte hängde ihop, mellan de olika parkerna.

Nu har jag fått med planteringarna från Gamla Stan, med stora krukor, fyllda med blåa vita och silverfärgade växter, som skall representera vinter. 

Har kommit upp i 1000 km på cykelturerna, inte allt i år men det mesta under ett års tid. 
Igår hade vi ett riktigt åskväder, med massor av regn, det kom både lodrätt och vågrätt, ganska otäckt, med blixt och dunder.  Vattentunnan fylldes på en liten stund. Skönt när det var över. 

Ha en trevlig helg!

Marika


Länkar till TrädgårdsFägring.

38 kommentarer:

 1. That is very clever planting, and some lovely colours used.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Thank you! I think we have a very talanted gardener , we have very nice plantings in our parks and streets.
   Have a nice weekend / Marika

   Radera
 2. Hej Marika!
  Så flotte sammenplantinger de har plantet der. Vi har noe lignende her også. Det er så fint å se, og det må være mye jobb å holde de så fine gjennom sommeren.
  Ha det godt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit!
   Det är riktigt trevligt med alla planteringar på gator och torg. Ja de får vattna ofta för att de skall hålla sig så fina.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 3. Hei Marika! Aller først, utrolig flotte plantearrangement. Jeg tror dette har en stor betydning for folk som bor i nærheten. Når de lager slike flotte arrengement , bryr de seg om omgivelsene. Liker det veldig godt! Klem Anne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anne!
   Ja det är mycket uppskattat av både dem som bor i närheten och av andra som bara besöker centrum. Man har dessutom rustat upp och byggt om alla lekparker, så man gärna skulle sätta sig där själv och leka.
   Ha det gott /Kram Marika

   Radera
 4. Så fina planteringar! Mina favoriter är dom där flata stora låga krukorna, skulle gärna vilja ha en sån på tomten. Men...sen ska allt förstås skötas minituöst också.....
  KRAM//Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Susie!
   Javisst är det. Krukorna och urnorna är riktigt fina. På några ställen har man stora järnhinkar som kommer från kalklinbanan som transporterade kalk. Kul att man tar tillvara lite gammal historia.
   Ha det gott /Kram Marika

   Radera
 5. Mon ikke flere og flere kommuner efterhånden indser, at det er godt for borgerne at have noget smukt at se på. Din kommune gør dog ekstra meget ud af beplantningen. Thumbs up for dine mange km på cyklen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marie!
   Jag gillar att se vad de hittat på för nya teman, Förra året var det kafferep, tror inte jag bloggade om det.
   Tack så mycket, passar på att cykla i alla väder, utom regn.
   Ha en trevlig helg /Marika

   Radera
 6. Hej Marika!
  Alltid lika roligt när du gör besök bland er stads fina blomsterplanteringar. Det var en roligt idé med de fyra årstiderna. Och jag är väldigt nyfiken på vintern så jag hoppas du får möjlighet att göra ytterligare ett besök. Höstens mustiga färgskala och vårens pastellfärger med björkstammar var väldigt talande. Och glasstrutarna var kul.
  Här fick vi äntligen rejält med regn igår. Men trots att det regnade så mycket så syntes inte ens några små pölar tidigt imorse. Det visar hur torrt det är och hur naturen riktigt slurpade i sig allt vatten.
  En fin helg till dig!

  Kram Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anita!
   Tack ! Skall se om jag hittar ytterligare en vinterplantering. De får tummen upp som sköter om planteringarna, och planerar. Vi hade ett riktigt ordentligt åskväder i förrgår, och då vräkte det ner vatten, och det är inte riktigt den mängd man vill ha på en gång. Igår var det lite halvgrått men idag skiner solen igen.
   Ha en fin helg /Kram Marika

   Radera
 7. Hej Marika! Vilken kreativ trädgårdsmästare ni har i stan. Gillar det busiga i att lägga en roddbåt och parasoll i rabatten. Min fundering är dock om det får vara i fred? Och glass-strutarna! De är ju bara för härliga :) Önskar dig en fortsatt fin sommar! /Birgitta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Birgitta!
   Visst är det kul med planteringarna, tror de har lika kul som planerar och utför. Märkligt nog så har de fått vara ifred.(peppar, peppar) Ett år upptäckte jag att någon rivit upp narcisser från en stor kruka som var lite längre bort från centrum. Men tror faktiskt att de får stå ifred. Kan kolla med trädgårdsmästaren, skall på en stadsvandring kommande vecka med trädgårdsföreningen, då guidas vi runt av trädgårdsmästarna.
   Tack detsamma, ha en skön sommar! /Marika

   Radera
 8. Vackra kombinationer allihop men jag blir kär i den låga vida krukan i vinterdelen :) Men tänkte först på hur kul det är att de jobbar med perenner och klematis. Det känns mer hållbart. Men jag tycker städernas planteringar är spännande. De inspirerar till färgteman i min egen trädgård.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Carina!
   De stora krukorna är riktigt fina, de finns i lite olika storlekar. Det finns också rabatter med perenner som står sig år från år. De stora krukorna byter man växter i under säsongen.
   Skall bli spännande att träffa trädgårdsmästarna och höra hur de tänker, då de planerar planteringarna.
   Ha det gott /Kram Marika

   Radera
 9. Underbara planteringar! Gillar de där glasstrutarna!! Vilken kul idé :)
  Vilken härlig cykeltur du bjuder på...
  Kram från Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Titti!
   Visst är det kul att man gör så fint, för oss andra att njuta av. Vi har många fina cykelvägar. ( Din kommentar hamnade bland skräpposten, vet inte vad det är med blogger, men det händer ofta nu.)
   Ha en skön söndag /Kram Marika

   Radera
 10. Jag gillar att spana på planteringar i städer. Får inspiration och nya tankar. Fina bilder. Kraaam Pia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Pia!
   Tack! Visst det är alltid kul, och en och annan idé får man med sig. Ha det gott /Kram Marika

   Radera
 11. Det var virkelig mange flotte planteanordninger du har sett på sykkelturene dine.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lillian!
   Ja de finns lite överallt i stan, men flest i de centrala delarna. Ett år skulle de spara och dra in på planteringarna, men nu tror jag att de har utökat dem.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 12. Gratulerer med 1000 km!
  Virkelig vakre sammenplantinger og farger i sentrum.
  Ha det godt!
  /Irene

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Irene!
   Tack så mycket! Jag fortsätter att trampa på.
   Visst är det fina färgval och växter.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 13. Du bor i en kommune, der gør en stor indsats for, at deres borgere skal have noget smukt at se på. Hvor er det godt. Jeg tror virkelig, der bliver lagt mærke til det både af lokalbefolkningen og af byens gæster. Og med dit blogindlæg er du jo også med til at reklamere for din by :)

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Elna!
   Ja det har du rätt i, planteringarna är mycket uppskattade. Och den senaste tiden har man börjat göra om och förändra alla lekparker.
   Ha det gott /Hälsningar Marika

   Radera
 14. Hej Marika!
  Så fina planteringar du fick se när du var på din cykeltur.Det är alltid otäckt med åska man vet aldrig vad den kan ställa till med för otäcka saker.Vi har även haft åska under juli med åska och hagel och den slog ner på flera ställen i vår by.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Margareta!
   Javisst är de fina. Har inte brytt mig om åskan förr men nu tycker jag att den är otäck, speciellt om det åskar och blixtrar precis ovanför, men det är inte så ofta som tur är. Idag är det sol och ser ut att bli en fin dag.
   Ha det bra /Marika

   Radera
 15. Så koselig med en sånn sykkeltur, og all blomstringen. Jeg var en tur i Frognerparken i Oslo sist lørdag, en får mange intrykk, og kjekt å se når plantene er merket med navn. Ha en fortsatt fin dag, hilsen Ingeborg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ingeborg!
   Ja det var riktigt trevligt att ha lite sightseeing i närområdet. I morgon skall jag gå på stadsvandring då är trädgårdsmästarna med och berättar om planteringarna. Skulle gärna se den parken i Oslo.
   Ha det fint /Hälsningar Marika

   Radera
 16. Underbara planteringar... det är kul att det är ett annat tema varje år... Fyra årstider :-) allt som saknas är en Vivaldi-konsert.
  Kul att du får möjlighet att prata med trädgårdsmästarna.
  Varma hälsningar till dig.
  (p.s. vi har många utomhus sommarkonserter)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Viola!
   Tack, visst är det fint. Det var en trevlig stadsvandring igår kväll med båda trädgårdsmästarna, och då tittade vi på lite mer planteringar. Ja en konsert skulle passa fint.
   Ha det fint /Hälsningar Marika

   Radera
 17. Jeg la spesielt merke til Johannaparken. Kanskje pga den store skulpturen i bassenget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Martin!
   Johannaparken har fått sitt namn efter skulpturen som hittades på kommunens förråd undanstuvad, och bortglömd. Nu har hon fått en egen park i centrum och pryder den fint.
   Hälsningar Marika

   Radera
 18. You are brave Marika! You ride your bike so much. This is not my world. I prefer to walk. The flower beds look beautiful. Someone designs and maintains them well.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hi Ludmila!
   We have lots of cykle paths, so I do not have to cykle among cars. I also like to walk. Thank you, the flowerbeds are looked after and watered regurlaly.
   Have a lovely week/Marika

   Radera
 19. Fantastisk blomsterfägring! Och inspirerande.
  Så mycket du cyklat, bra gjort!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lena!
   Visst är det, så kul att de gör lite extra ,
   Tack, ja det blir några turer varje dag.
   Ha det gott /Marika

   Radera