söndag 14 mars 2021

Grönt är skönt.

 Det är ganska brunt och tråkigt i trädgården, snön från det senaste snöovädret har försvunnit helt. Gatorna och cykelvägarna är fulla av grus, skall bli skönt att cykla när de är sopade. Letade i arkivet efter bilder på växter till ett inlägg, Trädgårds Fägring har som tema Mormorsväxter, känner att jag alldeles nyss skrev om de gamla trotjänarna, så det får bli något annat. När jag scrollade igenom bilderna tänkte jag på hur världen skulle se ut utan den frodiga gröna färgen. Ganska trist.


Här några hosta hos dottern, allt växer och blir stort hos henne. De här planterade vi för några år sedan i gruset, vid ena husgaveln. De trivs bra och blev ett fint inslag i gruset.

Grönare än grönt blev gräset när ankorna kom med i bilden, det är nyanlagt och lyser i solskenet. 
Vackert med alla varianter från ljust till mörkare, och speciellt vackert ihop med vitt. 
Den vita Astilben är riktigt vit och fin, och rlyser upp i rabatten, liksom floxen och malvan. Stjärnflockan och bolltisteln har mera grönt i det vita.

Rosen Louise Bugnét har ett vackert och friskt bladverk, med mycket markanta bladnerver.
Grönt i växthuset betyder att det blir något gott så småningom att smaka på.
Chokladpaprikan och lite andra växter i olika form och färg, mest grönt.
En bild på de växter som för mig står för mormorsblommor, de vackra pionerna tillsammans med prästkrage. 

Gröna ankor värper inte gröna ägg, men de första var helt svarta.
Här är det Viola som ser så stolt ut, så dottern tror att det var hon som värpte det första ägget.

Ha det bra !

Marika


Länkar till TrädgårdsFägring





34 kommentarer:

  1. Hej Marika,

    En trädgård vore ju inte mycket utan allt det gröna och extra fint blir det tillsammans med vitt och lite halvskugga. Är det Ammi på bilderna? Har sått den i år och ser fram emot att se den blomma.
    Svarta ägg var en nyhet för mig.

    Ha det gott! Ulrika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulrika!
      Behövde få en grön injektion, det ser lite trist ut i trädgården just nu. Det är fräscht med vitt. Nej, det är inte Ammi, det är helt vanlig morot som övervintrat i en pallkrage och började blomma. Den röda varianten fick rosa blommor. Trodde dottern skojade när hon skickade bilden på svarta ägg, men de är äkta. De första äggen är såhär mörka men tappar i färg allt eftersom. Nu får de gråa ägg.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  2. Hej Marika!

    Ja, tenk på hvordan verden ville ha vært uten alt det grønne. Det hadde vært en trist verden. Når våren kommer og jeg ser de første grønne bladene på trærne blir jeg så glad.
    Så grønt er en veldig viktig farge.
    Ellers er jeg veldig glad i hvite blomster, men det grønne må alltid også være der.
    Ha det godt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit!
      Du har helt rätt, tänk när alla träd börjar slå ut sina bladknoppar. Det blir en härlig grönska. Vitt är fint tillsammans med det gröna. Snart får vi se mer av det.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  3. Hej Marika!
    Just nu är vi svältfödda på gröna växter ute i trädgården så därför är det trevligt att titta på bilder av fina blommor både med färg men även på dess vackra gröna blad.Så exotiskt med svarta ägg inte konstigt att Ankan är lite mallig.Ha det gott/Margareta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Margareta!
      Ja det är inte mycket färg därute nu, men det ändrar sig snart. Skall bli så trevligt med alla vårblommor som tittar upp. De första äggen på cayuga ankorna brukar bli svarta men så ändrar de färg så småningom. Just nu värper de gråa ägg.
      Hade inte heller sett svarta ägg förut.
      Ha det fint /Marika

      Radera
  4. Good morning Marika,
    I don't want to think about what the world would be like without green and flowers. I am always happy after wintertime to see the beechhedge coming with new green. All the white flowers are also beautiful to have.
    Let's hope for a bit better springweather coming week.
    Have a wonderful new week ahead.
    Marijke

    SvaraRadera
    Svar
    1. Good Morning Marijke!
      I can´t imagine the world without all the lovely flowers and of course green. Right now my garden is more brown and grey. It will change soon I hope. I hope the weather will be a bit warmer, but at least the snow has melted.
      Thank you, and the same to you.
      Have a lovely week.
      Marika

      Radera
  5. Grønt skulle være godt for øjne og det er helt sikkert også godt for sjælen. Det er skønt med farver i haven, men uden det grønne bliver det efter min mening alt for rodet.
    Med venlig hilsen
    Lene Bedstemorshave

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lene!
      Det har du helt rätt i, det skulle vara konstigt utan det gröna. Grönt ger lugn åt andra färger. Den första krokusen slog ut idag och nu haglar det ute. Snart är våren här.
      Ha det bra /Hälsningar Marika

      Radera
  6. Du har fundet mange fine billeder frem til dette indlæg! Det grønne kan man godt savne, men nu kommer det snart med blade, blomster og frugter i alle mulige størrelser og faconer, og alle sammen er med til at gøre haven smuk og interessant.
    De sorte ænder ser ud til at hygge sig vældig godt hos din datter - og tænk de kan lægge sorte æg! Det har jeg aldrig hørt om før.

    Men sort, hvid eller grøn så kommer foråret - og vi glæder os!
    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulla!
      Snart kommer den fina vårgrönskan på träd och buskar. Såg den första krokusen som slog ut idag, men just nu kommer det en hagelskur. Har sått lite perenner till sommaren, i växthuset. Därinne var det skönt.
      Ankorna trivs bra hos dottern, och hon trivs med dem. Trodde att hon skojade med mig då jag fick en bild på det första ägget som var svart. Men så googlade jag på cayuga ankägg och det är inte ovanligt. De första blir ofta svarta och efter ett tag lägger de gråa ägg.
      Vi får hoppas att våren är här snart, det var ett fint soligt väder, men nu är det snöblandat regn.
      Ha det fint /Hälsningar Marika

      Radera
  7. Nu synes jeg, græsset så småt er begyndt at grønnes. Så følger mange andre planter snart efter. Det bliver så skønt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marie!
      Det skall bli skönt, såg den första krokusen som slog ut igår, den står på soliga sidan, de andra har inte kommit så långt.
      Det blir fint.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  8. Jösses så snygga ägg! Går de över i annan färg senare eftersom du skriver de första... Oavsett de skulle jag vilja använda i stille ben när jag fotar...

    Fin tolkning och vi kan väl lugnt säga att allt grönt är mormorsväxter, retroväxter eller vad som. Hosta, funkia som de sa då, är ju också en gammal trotjänare.

    Ha det gott! Kram, Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Carina!
      Jag trodde inte att det fanns svarta ägg. Tydligen är det vanligt att de första är svarta, men att de bleknar allt eftersom. Nu får de gråa ägg. Men det fanns också ett svart med igår.
      Tack Carina!
      Ha det gott /Kram, Marika

      Radera
  9. Åh hvor jeg savner alle de forskellige grønne farver. Græsplænerne er helt gulbrune. Når jeg ser billederne fra dit fotoarkiv, er det næsten ikke til at forstå, at vi har maj om et par måneder, og så er det hele grønt igen. De hvide farver er meget smukke sammen med det grønne.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Elna!
      Visst är det otroligt hur allt kommer att förändras och bli grönt och fint. Såg den första krokusen i blom igår hos mig, flera står färdiga att slå ut. Så skönt.
      Ha det gott / Hälsningar Marika

      Radera
  10. Vedo una gran voglia di primavera ed estate :) Teniamo duro! Quest'anno qui è partita bene ma continuano ad arrivare ondate di gelo ! Arriverà questo benedetto clima mite!

    Intanto ti auguro un buon finale di inverno :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi Gabriel!
      Yes, spring will come. I have seen the first Crocus in bloom. It still can be some snow but lets hope spring will be here soon. Thank you ! The same to you and have a lovely week.
      /Marika

      Radera
  11. Hej Marika!
    Sötaste Viola ... och vilket fint ägg. Det är nog säkert hon som värpt det.
    Ja vad vore trädgården utan det gröna. Dina bildkollage är väldigt mycket i min smak. Min vita rabatt skulle inte vara någonting utan det gröna. Hostorna i gruset, så fina dom blev. Och dom verkar trivas. Och pionerna tillsammans med prästkragarna. Mer mormor blir det inte.

    Önskar dig en fortsatt fin vecka!
    Kram Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anita!
      Ja, Viola ser så nöjd ut. Det gröna är verkligen efterlängtat. Tänk när träden får små skira gröna blad. Hostorna blev riktigt fina, vi planterade en hel del nytt förra året hos dottern, det skall bli spännande att se allt komma fram i år.
      Ha det fint /Kram, Marika

      Radera
  12. Hei Marika!
    Grønt er skjønt. Det er en farge jeg ikke kan unnvære. Den finnes i så mange varianter. Grønt passer til alle andre farger. Dette var det morsomt å se. Flotte bilder! Ha det godt! Anne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anne!
      Javisst är det så, saknar både grönt och alla färger, men snart får vi en början, med alla vårblommor. De första krokusarna har slagit ut, och det känns härligt. Tack!
      Ha det gott /Marika

      Radera
  13. Mye grønt må en ha, og for noen flotte egg. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ingeborg!
      Javisst, och snart har det blivit grönt i naturen och trädgården.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  14. Mycket som är så fint här i ditt inlägg Marika, mycket som väcker mina frusna vårkänslor - men ÄGGET slår ju allt!!! Jag har aldrig sett något liknande, det är helt fantastiskt!
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anni!
      Tack för det, behövde se lite vackra blommor. Visst är ägget fint och Viola ser så stolt ut. Hon var nog först ut, de andra har också börjat värpa. De första är svarta och sedan blir de gråa. Men vilken lyx att få egna ägg.
      Helt ärligt så trodde jag att dottern lurade mig, men så var det inte. De kan vara lite spräckliga också.
      Ha det gott /Kram, Marika

      Radera
  15. Grön hör verkligen trädgården till, finns så många nyanser.
    Men häftigast var nog dock det svarta ägget, imponerande. Ser nästan inte äkta ut, utan målat.
    Ha det bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lena!
      Ja, det var speciellt med ett svart ägg. Trodde det var målat, men det är helt äkta. Nu har det varit lite vårsol hos oss. Krokusarna har slagit ut.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  16. Så vackert med det svarta ägget, har aldrig sett något sådant. Ankan var också fin. Fina bilder på alla vita växter då jag själv har mest av den färgen i trädgården. Ha en fin helg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Betty!
      Tack, ja ankorna har en vacker färg, ser nästan svarta ut emellanåt, och fjädrar som skiftar i både blått och grönt. Vitt är vackert men det är fint med andra färger också. Snart blommar det i trädgården. Mina krokus har redan startat.
      Trevlig helg /Marika

      Radera
  17. Du viser mange fine bilder av diverse planter og blomster, men jeg falt pladask for den sorte anda :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Martin!
      Du har helt rätt, dotterns ankor är så fina. De skimrar i grönt och blått i solskenet.
      Ha en trevlig helg /Marika

      Radera